Telefontider: 08 - 12
Ring oss i Sverige 08 5592 4577 Ring oss i Kina +86 21 5081 5377

Guide till dropshipping

Guide till dropshipping

Dropshipping är en affärsmodell som innebär att en distributör eller tillverkare levererar varor direkt till kund istället för att leverera till företaget som sålt varorna åt kunden. Det kan säkert låta som en dröm för de flesta att det enda de behöver göra är att sälja så sköter tillverkaren resten. Tyvärr är det inte alltid så enkelt. Om det låter för bra för att vara sant så är det nästan alltid så.

Precis som för alla företag så beror framgång och lönsamhet på ett antal variabler och när dropshipping är utfört korrekt så går det att få hög lönsamhet. Dropshipping är inte en magisk formel till framgång men det är en genomförbar affärsmodell med väldigt liten risk.

Vi kommer i den här artikeln att gå igenom för- och nackdelarna med dropshipping.

Fördelar med att dropshippa:

 • Billigt att komma igång – Det krävs inget större kaptial för att börja dropshippa. Det enda som behövs, förutom att ha ett avtal med en leverantör, är en webbsida att sälja från. Har man ingen egen sida så finns det ett otal av auktionssajter som t.ex. tradera, amazon och ebay där man kan starta sin verksamhet. Många av företagen där dropshippar redan.
 • Mindre risk – Eftersom du slipper investera massor av pengar på att starta upp din verksamhet så minskar risken som medföljer att öppna en online-shop dramatiskt. Om det i värsta fall skulle gå dåligt så har du åtminstone inte massa varor som du måste sälja. Du lägger endast ut pengar på produkter efter att kunden redan betalat.
 • Slipper ha lager – Eftersom produkterna aldrig är hos dig så slipper du ha ett lager och därför behöver du inte tänka på att beställa in nya produkter när de börjar ta slut.
 • Slipper paketera och skicka varor – Glöm allt det administrativa som hör ihop med att paketera och skicka ut varor. Du får mer tid över till annat som t.ex. marknadsföring av dina produkter.
 • Flexibel arbetsplats – I praktiken kan du driva din dropshopping från vilken plats som helst i världen så länge det finns tillgång till Internet. Det skapar väldiga fördelar i form av att du slipper hela tiden vara på plats för att kunna sköta ditt företag.
 • Möjlighet till stort sortiment. Eftersom du inte behöver förköpa varorna varorna som du säljer så kan du erbjuda en hel uppsjö av produkter till potentiella kunder. Om dina leverantörer t.ex. börjar sälja nya produkter så kan du genast lägga till den produkten i din butik och börja sälja direkt.
 • Enkelt att skala / expandera. För vanliga företag, om ni t.ex. fördubblar er försäljning så måste ni ofta lägga ner dubbelt så mycket arbete. Men när ni dropshippar så är det era leverantörer som kommer att få utföra det mesta av arbetet vilket innebär att det blir enklare för er att expandera. Ni slipper t.ex. lägga ner mer tid och anställa mer personal för att kunna klara av efterfrågan.

Nackdelar med att dropshippa:

 • Låga marginaler – Eftersom det är leverantören som står för lagerhanteringen och leveransen och även att det är en produkt åt gången som säljs så kan du inte förvänta dig lika bra priser som om du köper en stor volym och sköter all lagerhållning själv.
 • Lagerproblem – Om du har eget lager så är det ganska enkelt att hålla koll på vilka varor ni har och vilka som tagit slut, men när det är någon annan som står för lagerhållningen så blir det genast svårare. Rätt som det är så kanske du har kunder som köpt varor från dig samtidigt som din leverantör har slut på sitt lager. Det leder oftast till olyckliga och slutligen även förlorade kunder.
 • Lång leveranstid – Om du importerar från t.ex. Kina så innebär det lång leveranstid innan dina kunder äntligen kan få sina varor vilket givetvis är en stor nackdel. Att dropshippa innebär även att du får sämre kontroll över förpackningsprocessen.
 • Eventuella leverantörsfel – Även de bästa leverantörerna gör ibland misstag och har svårt att fullfölja ordrar. Misstag som Du måste ta ansvar för. Det är ju trots allt du som har en relation till kunden och du som är ansiktet utåt. Mediokra och lågkvalitativa leverantörer kan skapa väldig frustration med saknade varor,  misslyckade leveranser och dåligt förpackade varor vilket är ett bra recept om man vill förstöra sitt företags rykte.
 • Förlorad kvalitetskontroll – Det är svårt att kontrollera kvalitén på produkterna eftersom du aldrig kommer att se dem. De skickas ju direkt från leverantör till kund.

Det  här var vår introduktion till dropshipping. I nästa del kommer vi att gå igenom mer detaljerat hur man lyckas med dropshipping.

Om du är intresserad av att läsa mer – följ vårt nyhetsbrev så uppdaterar vi dig kontinuerligt.

Håll er uppdaterade inom Kina Import - Följ oss!

VÅRA SENASTE ARTIKLAR

Hur man lyckas med dropshipping
Vi har tidigare beskrivit vad dropshipping är och gått igenom dess för- och nackdelar. När det gäller dropshipping är det mycket som man måste ta hänsyn till och det är lätt att tappa fok
Guide till dropshipping
Dropshipping är en affärsmodell som innebär att en distributör eller tillverkare levererar varor direkt till kund istället för att leverera till företaget som sålt varorna åt kunden. Det kan
Bedrägerier i Kina Del 2 – Fallstudie
I förra delen gick vi igenom hur man undviker bedrägerier i Kina. Nu tänker vi illustrera hur komplicerat det kan vara med att importera från Kina genom att dela med oss av ett fall som drabbade e

FÖLJ VÅRT NYHETSBREV

Håll er uppdaterade om allt som rör import från Kina. Exklusivt innehåll.
Att importera från Kina kan vara mer komplicerat än vad det verkar. Det är inte helt ovanligt att bli lurad eller få undermålig kvalité på sina produkter.
Vi hittar de bästa fabrikerna för er kinaimport

VI HITTAR DE BÄSTA FABRIKERNA FÖR ER KINAIMPORT

Vi tar fram de fabriker som passar bäst in på era kriterier och granskar dem med lupp när det gäller pris, kvalité, service etc.
Vi förbättrar resultatet för er import

VI FÖRBÄTTRAR RESULTATET FÖR ER IMPORT

Vi skapar bra relationer med era kontakter i Kina, förhandlar ner priserna, kontrollerar att allt går rätt till och ser till att alla nödvändiga dokument och licenser finns.
Starta direkt - Vi gör allt arbete åt er!

STARTA DIREKT - VI GÖR ALLT ARBETE ÅT ER!

Ni behöver inte oroa er över massa pappersarbete. Vi har rätt folk på rätt plats och vet vad som krävs för att er import ska bli så framgångsrik som möjligt.