Telefontider: 08 - 12
Ring oss i Sverige 08 5592 4577 Ring oss i Kina +86 21 5081 5377

Bedrägerier i Kina Del 2 – Fallstudie

Bedrägerier i Kina Del 2 – Fallstudie

I förra delen gick vi igenom hur man undviker bedrägerier i Kina. Nu tänker vi illustrera hur komplicerat det kan vara med att importera från Kina genom att dela med oss av ett fall som drabbade en av våra medlemmar.

Under slutet av 2013 blev vi kontaktade av ett svenskt företag. De hade gjort en beställning från ett företag på Alibaba.com med ett värde på ca 3 miljoner kr.  P.g.a. uteblivna produkter och oklara svar via mejl insåg de att något inte stämde varav de beslutade sig för att ta kontakt med oss.

Vi antog utmaningen att ta på oss fallet och började genast att granska företaget i fråga. Det visade sig att ägaren nyligen hade avlidit och företaget, i Shanghai, höll därför på att läggas ner. Säljarna hade dock fortsatt sälja och hålla kontakten med kunder. Betalningen såg ut att gå till företaget men i själva verket gick det till ett bankkonto i Hong Kong tillhörande ett handelsbolag med samma namn fast med en extra ”.”.

Vi identifierar och tar kontakt med ett tiotal inblandade, bl.a. den säljansvarige, Säljare A, på det ursprungliga företaget och den säljansvarige, Säljare B, på fabriken som handelsbolaget använde sig av .

Inledningsvis hade Säljare A inte till avsikt att bedra. Hon såg en möjlighet att ta över sitt gamla företags kunder och låta en annan fabrik  ta över produktionen.  Dessvärre gick fabriken till rekonstruktion p.g.a. att ägaren gjort dåliga affärer och därför var skuldsatt upp till öronen. All produktion stoppades av den kinesiska staten.

Vi reser ut till fabriken, som är igenbommad, och letar upp Säljare B. Hon visste givetvis om fabrikens situationen när hon ingick samarbete med Säljare A via handelsbolaget. Hennes argument för att hon gjorde som hon gjorde var helt enkelt för att hon inte hade fått lön på 3 månader, precis som de övriga 400 fabriksarbetarna. Efter hot om stämning gav hon till slut tillbaka den andel som hon fick från handelsbolaget.

Handelsbolaget hade fortfarande kvar ett stort kapital och var inte intresserade av att göra rätt för sig. Däremot ville de göra nya försäljningar till det svenska företaget. Säljare A hade flytt Shanghai och fanns nu i sin hemstad Chongqing.

Vi reser dit och letar upp henne. Vi hittar henne som ny säljansvarig chef för en fabrik inom samma bransch. Genom att hota om stämning och att lova henne att inte berätta historien för hennes chef så fick vi tillbaka resten av pengarna.

 

Resultat

Hela historien var en väldigt komplicerad process som tog 6 månader att lösa i form av att granska, jaga, möta, diskutera och hota om stämning. Totalt lyckades vi få tillbaka 95% av insättningen på den ursprungliga beställningen.

 

Hur gick det för det svenska företaget?

Företaget var givetvis nöjda över att få tillbaka nästan allt som de investerat, särskilt med tanke på att det i början såg ut som att allt var förlorat. De har sedan dess blivit en av våra VIP-medlemmar, dvs. importerar för över 7 miljoner kr. Under åren har vi löst flera nya konflikter åt dem och besökt flertals fabriker där vi utvecklat deras avtal och samtidigt förbättrat relationerna. Vi har även bytt ut dåliga fabriker mot fabriker som håller bättre kvalité och högre standard.

 

Slutsats

Att importera från Kina kan vara väldigt komplicerat, särskilt när något oväntat händer som t.ex. dödsfall eller konkurs. Vår svenska medlem hade extrem otur i att först dog ägaren och sedan gick fabriken som otillåtet tagit över produktionen i konkurs.

 

Lärdom

Den lärdom som man kan ta från den här fallstudien är att man ska vara försiktig. Även om ni har en leverantör som det har fungerat med tidigare så kan det ändra sig över en natt. I det här fallet var det att en ägare dog och då passade deras säljansvarige på att förfalska företagets betalningsinformation så att hon skulle få ta del av pengarna. Det kunde lika gärna varit någon annan som kapat företagets kommunikation och på så sätt ändra betalningsinformationen. Därför ska man ALLTID granska företaget och kontrollera att bankkontot matchar det som är registrerat på företaget.

En annan viktig sak att tänka på är att när man har betalat för produkter i Kina så är det viktigt att påminna fabriken om ens avtal och produktion, vilket enkelt kan bli bortprioriterat om fabriken t.ex. får mer lukrativa beställningar från andra.

 

Om ni har några frågor eller behöver hjälp så tveka inte att kontakta oss.

Vi arbetar aktivt med att göra era importer så säkra som möjligt b.l.a. genom att bygga bra relationer med era fabriker.

Håll er uppdaterade inom Kina Import - Följ oss!

VÅRA SENASTE ARTIKLAR

Hur man lyckas med dropshipping
Vi har tidigare beskrivit vad dropshipping är och gått igenom dess för- och nackdelar. När det gäller dropshipping är det mycket som man måste ta hänsyn till och det är lätt att tappa fok
Guide till dropshipping
Dropshipping är en affärsmodell som innebär att en distributör eller tillverkare levererar varor direkt till kund istället för att leverera till företaget som sålt varorna åt kunden. Det kan
Bedrägerier i Kina Del 2 – Fallstudie
I förra delen gick vi igenom hur man undviker bedrägerier i Kina. Nu tänker vi illustrera hur komplicerat det kan vara med att importera från Kina genom att dela med oss av ett fall som drabbade e

FÖLJ VÅRT NYHETSBREV

Håll er uppdaterade om allt som rör import från Kina. Exklusivt innehåll.
Att importera från Kina kan vara mer komplicerat än vad det verkar. Det är inte helt ovanligt att bli lurad eller få undermålig kvalité på sina produkter.
Vi hittar de bästa fabrikerna för er kinaimport

VI HITTAR DE BÄSTA FABRIKERNA FÖR ER KINAIMPORT

Vi tar fram de fabriker som passar bäst in på era kriterier och granskar dem med lupp när det gäller pris, kvalité, service etc.
Vi förbättrar resultatet för er import

VI FÖRBÄTTRAR RESULTATET FÖR ER IMPORT

Vi skapar bra relationer med era kontakter i Kina, förhandlar ner priserna, kontrollerar att allt går rätt till och ser till att alla nödvändiga dokument och licenser finns.
Starta direkt - Vi gör allt arbete åt er!

STARTA DIREKT - VI GÖR ALLT ARBETE ÅT ER!

Ni behöver inte oroa er över massa pappersarbete. Vi har rätt folk på rätt plats och vet vad som krävs för att er import ska bli så framgångsrik som möjligt.