Telefontider: 08 - 12
Ring oss i Sverige 08 5592 4577 Ring oss i Kina +86 21 5081 5377

Hur undviker man bedrägerier när man importerar från Kina?

Hur undviker man bedrägerier när man importerar från Kina?

Tyvärr är det vanligt att bli utsatt för bedrägerier när man importerar från Kina. Det kan vara betalningsbedrägerier i form av falska företag eller att leverantörerna fuskar med kvalitén.

Vi kommer i den här artikeln att gå igenom hur man på bästa sätt minimerar chansen att bli offer för bedrägerier.

Hur går bedrägerierna till?

När det gäller betalningsbedrägerier så är det oftast gjorda av organiserade kriminella grupper som specialiserar sig på just dessa bedrägerier. En trend sedan ett par år tillbaka är att de hackar eller på annat sätt kapar leverantörers e-postkommunikation och får sina offer att betala till deras bankkonto istället för leverantörens. Oftast kan de ha en insider hos leverantören i form av t.ex. fabriksanställd.

Bedrägerier kan även röra sig om kopior och produkter där tillverkarna fuskat med kvalitén och använt sämre material än överenskommet.

Observera att dålig kvalité inte behöver betyda att leverantören haft ont uppsåt, det kan vara resultatet av dålig kommunikation. Därför är det extra viktigt att vara så specifik som möjligt med detaljer för er produktion så att det inte ska kunna gå att misstolka.

Vilka produkter är mest utsatta för bedrägerier:

 • Utländska märkesprodukter: Produkter som är skyddade av ett varumärke kräver att man har licens så om en fabrik erbjuder er märkesprodukter är det bäst att hålla sig undan.
 • Teknikprodukter: Det är vanligt att teknikprodukter blir märkta med högre kapacitet än vad de faktiskt har eller att det fuskas med kvalitén på produktens komponenter. För lagringsenheter som t.ex. hårddiskar och USB-minnen så är det inte helt ovanligt att de verkar ha ”rätt” kapacitet men vid noggranna tester så kan en stor del av kapaciteten visa sig vara obrukbara.
 • Populära produkter: De produkter som är populärast kommer att erbjudas av bedragare, oftast till betydligt bättre priser än hos övriga leverantörer.

Hur kan man identifiera en bedragare?

Det finns några varningssignaler hos leverantörer som man bör vara vaksam över:

 • Erbjuder märkesprodukter.
 • Erbjuder en stor vidd av produkter utan tydlig koppling till varandra.
 • Erbjuder produkter som inte tillverkas i säljarens område. I Kina är det vanligt att produkter är bundna till specifika områden.
 • De vill att ni ska betala på annat sätt än till ett bankkonto i Kina som är kopplat till företaget. Vanligtvis till konto i Hong Kong, eller personkonto i Kina.
 • De vill inte att ni eller er represetant gör ett fabriksbesök, vilket indikerar att de har något att dölja. Ibland även det motsatta att de vill att ni besöker, men vet att sannolikheten är väldigt litet.

Hur kan ni skydda er?

 • Kontrollera att leverantörerna är vad de de utger sig för att vara. Om ni inte har möjlighet att göra det själva så låt t.ex. en importagent göra det åt er. Särskilt viktigt är att verifiera leverantörens bankkonto och företagslicens. Be även om kopior på leverantörens registreringsbevis. På beviset kan ni se vilka som är företagets legala representanter, vilka är de enda som har rätt att skriva på avtal. Var även noga med att de skriver på med sina kinesiska (dvs. riktiga) namn.
 • Betala endast till bankkonton i Kina (Ej Hong Kong), som är kopplade till er leverantör. Ofta när ett kinesiskt företag är registrerat i Hong Kong så är det för att de inte har tillräckliga resurser och i vissa fall är det för att de är bedragare.
 • Var säker på att de du kommunicerar med faktiskt är de dem utger sig för att vara och att de har befogenhet för att kunna förhandla med er. Var mycket skeptisk om er leverantör plötsligt ändrar e-postadress eller bankkonto.
 • Lita aldrig fullständigt på kinesiska handelsnätverk utan att först göra ordentlig undersökning. Använd exempelvis kinesiska sökmotorer såsom Baidu och kolla upp företaget i statliga register. Det är väldigt enkelt att lägga upp falsk information såsom bilder och produkter för att locka köpare.
 • Gör kvalitetskontroller och fabriksbesök. Att göra kvalitetskontroll är bästa sättet att försäkra er mot fusk. Även om ni inte har budget för det så ska ni ändå alltid flagga med att ni kommer att göra fabriksbesök och kvalitetskontroller.
 • Försök se större ut än vad ni är. Är ni ett stort företag med resurser så skrämmer ni iväg de flesta bedragare och andra oseriösa aktörer. Dels för att om de tror att ni kommer att göra fabriksbesök och kvalitetskontroller så kommer de att inte försöka fuska och dels för att ni har större chans att vidta rättsliga åtgärder om ni har resurser. Visa att ni har kontakter i Kina. Visa att ni även har muskler för fortsatta beställningar.
 • Var specifik med produktbeskrivning och övriga villkor. Ni kan t.ex. inte ta för givet att leverantören lever upp till de certifieringskrav som finns i EU. Ni bör även lista alla detaljer som är relevanta för er produktion såsom färg, dimensioner, material etc. Missar ni att vara specifika så är det stor chans att leverantören väljer att använda sämre, billigare material där ni inte angivit specifikt vad som ska användas.
 • Betala aldrig 100 % i förskott (oftast inte mer än 30%, beroende på storleken av er import). Om ni t.ex. redan har betalat hela summan så har ni en väldigt dålig sits om ni skulle upptäcka kvalitetsproblem. Leverantören har ju redan fått betalt och får inte ut något av att rätta till misstagen.

Håll er uppdaterade inom Kina Import - Följ oss!

VÅRA SENASTE ARTIKLAR

Hur man lyckas med dropshipping
Vi har tidigare beskrivit vad dropshipping är och gått igenom dess för- och nackdelar. När det gäller dropshipping är det mycket som man måste ta hänsyn till och det är lätt att tappa fok
Guide till dropshipping
Dropshipping är en affärsmodell som innebär att en distributör eller tillverkare levererar varor direkt till kund istället för att leverera till företaget som sålt varorna åt kunden. Det kan
Bedrägerier i Kina Del 2 – Fallstudie
I förra delen gick vi igenom hur man undviker bedrägerier i Kina. Nu tänker vi illustrera hur komplicerat det kan vara med att importera från Kina genom att dela med oss av ett fall som drabbade e

FÖLJ VÅRT NYHETSBREV

Håll er uppdaterade om allt som rör import från Kina. Exklusivt innehåll.
Att importera från Kina kan vara mer komplicerat än vad det verkar. Det är inte helt ovanligt att bli lurad eller få undermålig kvalité på sina produkter.
Vi hittar de bästa fabrikerna för er kinaimport

VI HITTAR DE BÄSTA FABRIKERNA FÖR ER KINAIMPORT

Vi tar fram de fabriker som passar bäst in på era kriterier och granskar dem med lupp när det gäller pris, kvalité, service etc.
Vi förbättrar resultatet för er import

VI FÖRBÄTTRAR RESULTATET FÖR ER IMPORT

Vi skapar bra relationer med era kontakter i Kina, förhandlar ner priserna, kontrollerar att allt går rätt till och ser till att alla nödvändiga dokument och licenser finns.
Starta direkt - Vi gör allt arbete åt er!

STARTA DIREKT - VI GÖR ALLT ARBETE ÅT ER!

Ni behöver inte oroa er över massa pappersarbete. Vi har rätt folk på rätt plats och vet vad som krävs för att er import ska bli så framgångsrik som möjligt.