Telefontider: 08 - 12
Ring oss i Sverige 08 5592 4577 Ring oss i Kina +86 21 5081 5377

Varuförsörjning – Vad är det och varför är det viktigt att göra?

Varuförsörjning – Vad är det och varför är det viktigt att göra?

Varuförsörjning innebär, enkelt uttryckt, att hitta tillverkare (eller leverantörer) av de produkter som man önskar sälja. Det optimala är att hitta ett antal potentiella fabriker och sedan jämföra dem mot varandra sett till pris, kvalité, leverans, trovärdighet och övrigt som kan vara relevant för just er.

De tre största fördelarna med en bra genomförd varuförsörjning är:

  1. Ger dig högsta möjliga vinstmarginal.
  2. Gör dig mer konkurrenskraftig.
  3. Minimerar chansen att du blir lurad / missnöjd med dina produkter.

Att få bra resultat på sin varuförsörjning kan vara en riktig utmaning, särskilt när tillverkarna är i ett annat land, dvs. global varuförsörjning. Man har då inte samma kontroll över tillverkarna och inte heller kontroll över de regler som gäller i det landet. Det är t.ex. inte så lätt att göra ett spontanbesök för att få en kopp kaffe (i Kina är det dock större chans att man blir bjuden på te) och då samtidigt passa på att kolla att allt ser bra ut.

Därför kan det vara bra att ha någon som har den erfarenhet och expertis som krävs för att hjälpa er att lyckas med er import (länk till förstasidan).

De olika stegen som man behöver tänka på när man varuförsörjer är följande:

  1. Bestäm vilka produkter som ni vill sälja.

Självklart är det en förutsättning om man vet vad man är ute efter. Det optimala är produkter som man tror kommer att sälja bra och inte redan finns i överflöd på marknaden.

Kanske vet ni redan exakt vilka produkter som ni vill sälja? Kanske har ni produkter som behöver specialanpassas? Kanske importerar ni redan men vill hitta andra bättre alternativ för er produktion? Kanske är ni intresserade av diverse obestämda produkter, beroende på det utbud som finns och hur pass bra deal ni lyckas få?

  1. Ta reda på vad som krävs för produkterna

Försök vara så specifik som möjligt. Lista ner alla detaljer som är relevanta för era produkter. Kanske behövs det certifikat och licenser för att få sälja? Kanske behövs speciella dokument för tullen?  Kanske har ni specifika önskemål för de material som ska användas för era produkter?

  1. Hur hittar jag tillverkare?

Det finns många sätt att hitta tillverkare och leverantörer för era produkter. De vanligaste är Online, mässor och importagenter.

Online:  Det kan upplevas smidigt att beställa via Internet och många attraheras just av att de kan sköta hela beställningen på egen hand via sin dator. Nackdelen är att du oftast inte kan få samma förmånliga priser som om du förhandlar direkt med fabrikerna. Det kan också vara svårt om man har produkter som behöver specialanpassas.

Mässor: Mässor där många av fabrikerna finns representerade är ett utmärkt sätt att knyta kontakter på. Men var försiktig! Det finns många exempel på fabriker som haft skickliga säljare som pratar perfekt engelska men där slutresultatet blivit mindre lyckat, eftersom man litat på säljaren och därför inte gjort en noggrannare granskning av fabriken.
Agenter: En importagent är din representant i det landet som du importerar från. En bra agent har koll på de regler som gäller. De har en lista och kontaktnät över potentiella fabriker. De vet hur man ska kontrollera produkter och fabriker. De vet hur man förhandlar fram bästa priser och skriver avtal. De vet hur man bygger och bevarar en bra relation med fabrikerna. Vi på ImportKina ger er allt det och mycket mer därtill. En agent kan dessutom hitta fabriker som inte finns representerade online eller på mässor, dvs. du får tillgång till ett större utbud.

  1. Gör research för att undvika scams

Det är väldigt viktigt att granska fabrikerna som potentiellt kan få äran att tillverka åt dig. Det är inte ovanligt med scams, särskilt inte om du importerar från Kina.

Först och främst bör man kontrollera att fabriken ens existerar. Sedan att de har de certifikat som behövs för att få tillverka dina produkter och att allt övrigt ser bra ut för fabriken. Att göra kontrollen själv kan vara svårt så oftast krävs det att man låter någon annan sköta det åt en.

  1. Förhandla

När de dåliga fabrikerna är ute ur leken så är det dags att förhandla. Ett bra tips är att undersöka hur mycket det kostar för fabriken att köpa in de råvaror som krävs för att tillverka dina produkter. Då vet man på ett ungefär hur deras marginaler ser ut.

  1. Avtal

När förhandlingen är färdig så är det dags att skriva avtal. Här är det viktigt att man är insatt i lagarna för det landet och även att man har med hur man löser eventuella konflikter som t.ex. försenad leverans.

Om allt gått bra med er import så se till att utveckla och bibehåll en bra relation med er leverantör.

Foto: https://www.flickr.com/photos/scobleizer/3010360760/

Håll er uppdaterade inom Kina Import - Följ oss!

VÅRA SENASTE ARTIKLAR

Hur man lyckas med dropshipping
Vi har tidigare beskrivit vad dropshipping är och gått igenom dess för- och nackdelar. När det gäller dropshipping är det mycket som man måste ta hänsyn till och det är lätt att tappa fok
Guide till dropshipping
Dropshipping är en affärsmodell som innebär att en distributör eller tillverkare levererar varor direkt till kund istället för att leverera till företaget som sålt varorna åt kunden. Det kan
Bedrägerier i Kina Del 2 – Fallstudie
I förra delen gick vi igenom hur man undviker bedrägerier i Kina. Nu tänker vi illustrera hur komplicerat det kan vara med att importera från Kina genom att dela med oss av ett fall som drabbade e

FÖLJ VÅRT NYHETSBREV

Håll er uppdaterade om allt som rör import från Kina. Exklusivt innehåll.
Att importera från Kina kan vara mer komplicerat än vad det verkar. Det är inte helt ovanligt att bli lurad eller få undermålig kvalité på sina produkter.
Vi hittar de bästa fabrikerna för er kinaimport

VI HITTAR DE BÄSTA FABRIKERNA FÖR ER KINAIMPORT

Vi tar fram de fabriker som passar bäst in på era kriterier och granskar dem med lupp när det gäller pris, kvalité, service etc.
Vi förbättrar resultatet för er import

VI FÖRBÄTTRAR RESULTATET FÖR ER IMPORT

Vi skapar bra relationer med era kontakter i Kina, förhandlar ner priserna, kontrollerar att allt går rätt till och ser till att alla nödvändiga dokument och licenser finns.
Starta direkt - Vi gör allt arbete åt er!

STARTA DIREKT - VI GÖR ALLT ARBETE ÅT ER!

Ni behöver inte oroa er över massa pappersarbete. Vi har rätt folk på rätt plats och vet vad som krävs för att er import ska bli så framgångsrik som möjligt.